Persoonlijke ontwikkeling en studie

Scheidsrechter cursus Taekwon-do

Ik heb de scheidsrechter cursus gedaan om mezelf te ontwikkelen in Taekwon-do. Door het volgen van deze cursus mag ik bij wedstrijden scheidsrechter zijn. Ik heb de cursus voor de D-licentie gedaan. Dit houdt in dat ik hoekscheidsrechter mag zijn bij het onderdeel sparren. De hoekscheidsrechter kent het aantal punten toe bij het onderdeel sparren. Om deze cursus te kunnen doen moest ik blauwe band hebben en 16 jaar of ouder zijn.  Door het doen van deze cursus en het scheidsen zelf leer ik de regels van Taekwon-do nog beter kennen. Ook merk ik dat het niet makkelijk is om alles te zien. Hierdoor weet ik als deelnemer dat een scheidsrechter ook niet alles kan zien. Ook leer ik omgaan met het nemen van moeilijke beslissingen.

Tijdens de cursus kreeg ik op twee manieren les. Eerst de theorie en daarna praktijk. Bij de theorie kregen we uitleg over de regels; wat zijn wel punten en hoeveel, wat zijn geen punten, wat zijn strafpunten of waarschuwingen, wanneer mogen er punten worden gegeven en wanneer niet? Ook werden er filmpjes van sparringwedstrijden getoond om te kijken of we de aantal punten eruit konden halen. Dit bleek moeilijker dan gedacht. Na de theorie hadden we een korte pauze waarna we over gingen op de praktijk. Er werden oefenwedstrijden gehouden en wij als cursisten moesten de wedstrijden beoordelen. Als afsluiting werdt alles nog kort herhaald en werden de ITF stropdassen uitgedeeld.

Nu is het de bedoeling om aan twee wedstrijden deel te nemen als scheidsrechter. Dan krijg je een certificaat en ben je officieel scheidsrechter. In mei heb ik de tweede wedstrijd gejureerd, hiermee heb ik mijn D-licentie officieel behaald.